Dessert: Lime-marengstærte
En smuk og delikat tærte, hvor cremens bløde, syrlighed går perfekt i spænd med den søde, sprøde marengs.
Lime-marengstærte til 7 personer
Ingredienser
- Mørdej:
- 200 g hvedemel
- 125 g smør
- 75 g flormelis
- 1 æggeblomme
- 1-2 spsk. koldt vand.
- Citruscreme:
- 3 usprøjtede citroner
- 100 g smør
- 2 æg
- 2 æggeblommer
- 150 g sukker
- 1 spsk. maizenamel
- Marengs:
- 6 æggehvider
- 200 g sukker
- 150 g flormelis.
Sådan laver du marengstærte
- Skær smørret i mindre stykker og smuldr det med melet, til det ligner grov rasp. Tilsæt flormelis, æggeblomme og evt. 1 spsk. vand og ælt hurtigt dejen sammen. Pak den ind i film og læg den på køl i mindst en halv time.
- Rul derefter mørdejen ud til en tykkelse på ca. 3-4 mm, og læg den i en smurt meldrysset tærteform. Det skal være en aluminiumsform med løs bund. Sæt den tilbage på køl i mens du laver citron cremen og marengsmassen klar. Ønsker du en mere sprød bund, kan du forbage bunden i 10 minutter ved 200 grader. Gør du det, skal bagetiden med marengs ligeledes reduceres med 10 minutter.
- Riv skallen af citronerne og pres saften ud, hæld begge dele i en tykbundet kasserolle sammen med sukker og maizenamel. Lad blandingen småsimre et par minutter til den tykner let. Tilsæt smørret og pisk indtil det er optaget i cremen. Tilsæt til sidst æg og æggeblommer, og varm langsomt blandingen op, mens du rør flittigt, cremen må ikke bulderkoge, men kan godt tåle at småsimre en anel-se. Tænd ovnen for 130 grader.
- Sæt cremen til side, mens du laver marengsen ved at piske ægge-hviderne til danner bløde toppe. Tilsæt derefter sukkeret en spiseskefuld ad gangen, mens du pisker grundigt mellem hver gang, marengsen skal ende med at være helt skinnende, blank og sej, uden tydelige sukkerkrystaller. Vend til sidst flormelissen i.
- Hæld citroncremen i mørdejsbunden, og top med marengmassen. Det er nemmest hvis du bruger en sprøjte eller alternativt fylder marengsen i en lille plastikpose til madbrug, og så klipper et hjørne af.
- Sørg for at dække citroncremen helt, ellers vil den blive tør og kedelig under bagningen. Bag tærten i 50 minutter, indtil marengsen er sprød. Lad tærten køle af ned til stuetemperatur, før du vender den ud af formen.