Opskrift på kerneboller

Kerneboller

Super sunde og lækre boller til morgenbordet eller frokost.

15

Kerneboller

  • 4,5 dl koldt vand
  • 10 g gær, økologisk
  • 1 dl surdej
  • 75 g knækkede rugkerner, udblødt i vand natten over
  • 75 g græskarkerner
  • 125 g grahamsmel
  • 650 g hvedemel
  • 20 g havsalt
  • lidt hvedeflager

Sådan laver du kerneboller:

  1. Dag 1:
  2. Hæld det kolde vand i en skål, og udrør først gæren, så surdejen heri.
  3. Tilsæt så grahamsmel, hvedemel og salt, og ælt dejen til den slipper skålens kanter. Det tager ca. 10 min, og kan gøres ved håndkraft eller på røremaskinen.
  4. Tilsæt udblødte og drænede rugkerner og græskarkerner, og ælt dejen igennem så kernerne fordeler sig..
  5. Kom dejen i en plastikskål smurt med koldpresset rapsolie,
  6. Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 24 timer.
  7. Dag 2:
  8. Tag skålen ud af køleskabet og tjek om dejen er hævet op – den skal hæve til ca. dobbelt størrelse: Er dejen ikke hævet nok i køleskabet, lader du dejen stå i skålen på køkkenbordet og "vågne" i varmen.
  9. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og drys lidt mel oven på dejen. Sæt en bagesten eller en bageplade i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader.
  10. Spænd dejen lidt op ved skubbe dejen ind under sig selv med en dejspartel/metalskraber. Hak lange baner ud af dejen med metalskraberen, og hak derefter dejen ud i rustikke boller. Vend forsigtigt bollerne i lidt hvedeflager, som er drysset ud på borde. og sæt dem på bagepapir
  11. Skub forsigtigt bagepapiret med bollerne på ind på den brandvarme bagesten/bageplade i ovnen. Bag bollerne til de er pænt brune og flotte – det tager ca. 15-20 min. Afkøl dem på en bagerist.
  12. Få opskriften på surdej her
  13. Prøv også ølandshvedebrød