Kerneboller
Super sunde og lækre boller til morgenbordet eller frokost.
15
Kerneboller
- 4,5 dl koldt vand
- 10 g gær, økologisk
- 1 dl surdej
- 75 g knækkede rugkerner, udblødt i vand natten over
- 75 g græskarkerner
- 125 g grahamsmel
- 650 g hvedemel
- 20 g havsalt
- lidt hvedeflager
Sådan laver du kerneboller:
- Dag 1:
- Hæld det kolde vand i en skål, og udrør først gæren, så surdejen heri.
- Tilsæt så grahamsmel, hvedemel og salt, og ælt dejen til den slipper skålens kanter. Det tager ca. 10 min, og kan gøres ved håndkraft eller på røremaskinen.
- Tilsæt udblødte og drænede rugkerner og græskarkerner, og ælt dejen igennem så kernerne fordeler sig..
- Kom dejen i en plastikskål smurt med koldpresset rapsolie,
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 24 timer.
- Dag 2:
- Tag skålen ud af køleskabet og tjek om dejen er hævet op – den skal hæve til ca. dobbelt størrelse: Er dejen ikke hævet nok i køleskabet, lader du dejen stå i skålen på køkkenbordet og "vågne" i varmen.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og drys lidt mel oven på dejen. Sæt en bagesten eller en bageplade i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader.
- Spænd dejen lidt op ved skubbe dejen ind under sig selv med en dejspartel/metalskraber. Hak lange baner ud af dejen med metalskraberen, og hak derefter dejen ud i rustikke boller. Vend forsigtigt bollerne i lidt hvedeflager, som er drysset ud på borde. og sæt dem på bagepapir
- Skub forsigtigt bagepapiret med bollerne på ind på den brandvarme bagesten/bageplade i ovnen. Bag bollerne til de er pænt brune og flotte – det tager ca. 15-20 min. Afkøl dem på en bagerist.
- Få opskriften på surdej her
- Prøv også ølandshvedebrød