Petra Nagel: 10 små ord startede en lavine af usikkerhed og misundelse

Lavt selvværd og misundelse prægede i mange år Petra Nagels måde at håndtere både sig selv og dem omkring hende på – og det gør det stadigvæk til tider. Når hun ser tilbage på sin ungdom, ville hun ønske, hun ikke havde været nødt til at sætte en facade op for at skærme sine usikkerheder.

”Se, Petras mave buler ud. Det gør vores andres ikke”.

De 10 små ord har en stor betydning, og de sidder indprentet i Petra Nagels hukommelse, selvom det er mere end 20 år siden, de blev råbt efter hende i en idrætstime i folkeskolen. For det startede en lavine af usikkerhed og misundelse, som har fulgt hende gennem livet.

Det fortæller hun i ALT for damernes nye podcast ”Tungdom”.

"Jeg begyndte at tænke rigtig grimme tanker om mig selv allerede dengang. Når jeg kiggede på mig selv, kunne jeg jo godt se, at det var blødt omkring maven, og når jeg sad ned, så foldede det ... Og når Marianne og Pernille sad ned, så kom der ikke nogen folder. Jeg var i en ung alder meget hurtig til at finde noget på hele min krop, som var forkert, og det blev bare siddende," fortæller hun.

"Jeg har altid drømt lidt om at være en anden person. Målet for mig var at være den søde pige, som hvilede i sig selv. Men det kunne jeg overhovedet ikke finde ud af, og det betød, at jeg hele tiden gjorde mig selv forkert i mit eget hoved. Så udover at jeg syntes, at alt ved min krop, mit hår og mine øjenbryn var forkert, så syntes jeg i øvrigt også, at jeg havde en rigtig dum personlighed."

Den knækkede vejrmølle

Når hverken udseendet eller personligheden var, som hun ønskede det, jagtede hun noget, hvor hun kunne gøre det godt. Hun prøvede et hav af forskellige ting, men fandt ikke noget, som hun var helt god til. Hun kunne ikke engang finde ud af at strække benene i en vejrmølle, selvom hun havde gået til springgymnastik i fem år. Hun følte sig uduelig.

For at skærme sine usikkerheder valgte hun at sætte en facade op. Hun ville være den sjove og seje kvinde, som mandegruppen gerne ville drikke øl med. For det var i det mindste noget, hun kunne finde ud af. Tænkte hun.

"Jeg havde lidt en fortælling om, at kvinder bare var lidt irriterende og kedelige. I virkeligheden handlede det om, at jeg ikke kunne finde mig til rette i at være hende den sjove med kvinderne, være i sammenspil med dem og være en god veninde," fortæller hun.

Særligt når hun mødte en kvinde, som kunne noget af det samme som Petra Nagel selv, havde hun svært ved at finde sin plads. Kampen med sig selv og for at være en anden, end hun egentlig var, tog over, og hun følte ikke, at hun kunne være hendes ven, for der var ikke plads til dem begge to ”på toppen”.

"Hvis jeg havde en dårlig dag, nedgjorde jeg virkelig andre. Hvis kvinder, som jeg synes havde det lidt for nemt, brokkede sig over noget – det kunne jeg slet ikke være i. Det syntes jeg var superirriterende, og så kom jeg med det samme med nogle spydige bemærkninger og drillede dem lidt," siger hun i podcasten.

"Det kan godt være, at jeg smilede imens, men det var spydigt ad H til, det, der kom ud af min mund. Men i virkeligheden var jeg bare supermisundelig og ked af det."

Indgroet

Når Petra Nagel ser tilbage, er hun rigtig ked af, hvordan hun har opført sig, og hvordan hun har ladet sin egen misundelse gå ud over andre. Hun indrømmer dog også, at den følelse gennem tiden har groet sig så godt fast i hende, at den er svær at slippe.

"Jeg ville rigtig gerne kunne sige, at jeg ikke længere mærker eller bruger energi på en så åndssvag følelse som misundelse. Men det ville være en løgn, for det gør jeg hver eneste dag. Endda i forhold til folk, som jeg kender, og hvor jeg godt ved, at alt ikke er som på de sociale medier," fortæller hun.

"Jeg ved godt, at de heller ikke sover om natten, og at deres parforhold også stinker til tider. Det ved jeg godt, det er jeg klog nok til. Men alligevel tænker jeg: Hvorfor er de nu på ferie igen, og hvordan har hun tid til at finde så meget smart tøj, når jeg går rundt i de her gamle laser?"

Petra har dog alligevel ladet tiden lære sig særligt én ting: Man kan sagtens tæmme misundelsesfølelsen og bruge den konstruktivt, hvis man bare taler højt om den.

"Når man kan mærke nogle lidt grimme følelser i form af misundelse, er det tit, fordi der er et eller andet spændende ved det andet menneske, som minder om noget i en selv. Og når jeg er misundelig på dem, handler det ikke om dem, men om mig og måden, jeg ser mig selv og andre på," siger tv-værten.

"Så når jeg lukker Instagram og sidder og brokker mig over, at alle andre har det superfedt i forhold til mig, skal jeg lige give mig selv et par gode ord med på vejen og minde mig selv om, at jeg altså er sej nok, som jeg er – ligesom alle de andre også er dejlige."

Om Petra Nagel

  • Journalist og tv-vært.
  • Fast vært på TV 2s Go’Aften Live og Bachelor.
  • Også kendt fra DR-programmerne ’Petra dater hele verden’, ’Petra elsker sig selv’ og ’Petra får en baby’.
  • Forfatter til bogen ’Ting, jeg har lært, da det var for sent’.
  • Kæreste med Asbjørn Munk, og mor til Pelle Emil og Rosa.
  • Er 38 år og bor i Valby.

Følelsestræning

At kigge indad i stedet for at lade det ramme udad er noget, Petra Nagel i den grad har arbejdet med – ikke bare i forhold til misundelsen, men med sit mentale helbred generelt. Især efter hun lavede tv-programmet ”Petra elsker sig selv”, som netop handlede om, at hun skulle lære at blive bedre venner med det udseende og den personlighed, som hun havde været ked af siden folkeskolen.

"Jeg har lært, at jeg skal tage mig selv seriøst og erkende, når jeg ikke har det optimalt. Ligesom hvis man mener, at man har slappe overarme, tager man i fitnesscenteret for at gøre dem stærkere. Det skal man også gøre med sin psyke. Et godt sted at starte er at kigge på, hvor man synes, at man kager rundt i det, og hvor man synes, at alle andre er dumme. Peger det i én eller flere retninger," spørger hun.

"Livet er så kort, og der er så mange utroligt fede mennesker, som man møder på sin vej, så det er så ærgerligt at skubbe dem væk."

I podcasten "Tungdom" vil journalist og vært Josefine Stork undersøge følelserne og de tunge tanker fra barn- og ungdommen, som bor så dybt inde i mange af os. I hvert afsnit taler hun med en ny kendt gæst og sammen skruer de tiden tilbage til dengang de havde det svært og hvor alt fra angst, identitetskrise, spiseforstyrrelse og dårligt selvværd prægede en del af deres ungdom.

Håbet er, at du som lytter kan spejle dig og føle dig mindre forkert i dine følelser. For én ting er sikkert. Du er langt fra alene om at have det svært.