Cocktails du kan lave derhjemme

Bartenderne guider: Disse 15 cocktails kan du købe ind til i Netto og lave derhjemme

Danmarks eksperter i cocktails guider her til de bedste af slagsen, der er lige til at købe ind til i Netto.

Af Emma Ellegaard

Der er mojitos, tilfældige blandinger i en bowle og en række andre cocktails, som du formentlig allerede har prøvet af. Men hvilke smagsfulde, læskende oplevelser vil insidere fra den danske bartenderbranche anbefale som cocktails, du kan købe ind til i Netto og lave derhjemme?

I anledningen af DM i 'Klassisk Cocktail' på søndag giver bartenderne her deres bud på oplagte hjemme-cocktails: 

LÆS OGSÅ: Gorm Wiswehs ultimative kartoffelpizza

8 tips, du kan bruge som udgangspunkt:

8 tips, du kan bruge som udgangspunkt:

1. Brug, hvad du har. Det er mange oversete guldgruber i dit køle- og køkkenskab.

2. Anskaf dig en "bitters". For eksempel den der hedder Angustur. Den kan kun fås i specialspiritusbutikker, men når du har den, holder den mindst et år.

3. Hvis ikke du kan finde bitters, kan Fernet Branca i nødstilfælde bruges. Husk at det skal bruges i meget små doser.

4. Hav altid is i fryseren – eller husk at køb det med hjem fra supermarkedet.

5. Det er fedt at have de rigtige cocktailglas, men ellers går det med almindelige glas. Vigtigst er, at de er kolde.

6. Pres din egen frugtjuice. Det er klart bedst.

7. Lav en sukkerlage i stedet for at bruge sukker: Kog en dl vand med en dl sukker (eller forøg mængden med samme størrelsesforhold). Det er simpelt og nemmere end at bruge sukker, der skal opløses i cocktailen.

8. Et godt udgangspunkt for en god cocktail er at bruge 2 dele spiritus, 1 del sukkerlage og 1 del syre.

1. Klassisk Old Fashion

6 cl whisky

1 sukkerknald

2-4 dash Bitters: Angustur (vend den på hovedet, så kommer der en enkelt dråbe ud).

Denne drink er meget populær i det Københavnske natteliv og kan laves uden bitters, men så er det ikke en Klassisk Old Fashion, fortæller Hardeep Rehal fra baren Blume. Han tilføjer, at du i stedet for bitters kan bruge Fernet Branca, men du skal være opmærksom på, at der skal bruges meget lidt.

Lav cocktailen: Bland sukker, bitters, spiritus og isen sammen og rør, rør, rør. Det tager 5-10 minutter, før at drinken er afbalanceret, og spiritussen ikke er for aggressiv.

2. Jordbær Julep

4 cl whisky

4 cl jordbærpure

8 mynteblade

4 limebåde

Vælg din yndlings-whisky eller brug den, du nu engang har stående derhjemme. Pil mynteblade og skær limebåde. Jordbærpureen kan du få på flere måder. Hvis du er til det søde, kan du bruge jordbærsyltetøj fra køleskabet. Hvis du selv laver pureen, kan du enten koge frosne jordbær eller lade dem tø op, hvorefter du moser dem, eller du kan bruge friske snittede eller hakkede jordbær. Hvis du selv laver pureen, kan du tilføje sukker, andre sødemidler eller krydderier alt efter, hvad du er til. Kog for eksempel sukker sammen med citrongræs.

Bland det hele godt sammen og server med masser af knust is.

3. Dry Martini

6 cl gin

2 cl vermouth

Hardeep Rehal fra Blume fortæller, at Dry Martini er "den ultimative preener drink, som rammer cocktailens guldalder I 1950'erne og 1960'erne." Den er altså en vinder. Den består af en sammensætning af gin og tør vermouth: Hardeep Rehal foretrækker drinken med tre dele gin for hver del vermouth.

Reglen er, at jo mere vermouth, der er i, jo mindre tør er Martinien. Så blandingsforholdet er en smagssag. Og den skal røres – ikke rystes. Normalt ser man den med en oliven som pynt, men Hardeep Rehal foretrækker citronskal, som både indgår i gin og vermouth i forvejen.

LÆS OGSÅ: Kylling med gurkemeje

4. Bees Knees

5 cl gin

3 cl friskpresset citronjuice

2,5 cl "Runny Honey"

Bees Knees er et gammelt amerikansk udtryk, der betyder "the shit", fortæller Daniel Mærsk fra Oak Room. Han påpege, at det er vigtigt, at det er friske citroner, der bliver presset fremfor den lille platikcitron, du kan købe i supermarkederne. Runny Honey er honning, der er blandet med varmt vand i forholdet 1:1.

Daniel Mærsk fortæller, at det er en frisk og let syrlig drink, der er god før maden, og som både fungerer i kande eller som rystet individuel cocktail. Ingredienserne skal blot blandes sammen og serveres med is.

5. Bramble

5 cl gin

3 cl friskpresset citronjuice

2 cl sukkerlage

1 cl creme de mure (brombærlikør)

Sukkerlagen laves ved, at du koger vand og sukker op sammen i forholdet 1:1. I nødstilfælde kan du bruge sukker. Alt blandes i glasset undtagen brombærlikøren.

Når ingredienserne er blandet, så "lacer" man cocktailen med likøren, hvilket vil sige, du drypper den langsomt henover isen i drinken, så væskerne blander sig langsomt, siger Rolf Bender fra baren Oak Room. Hvis det stikker helt af, og du ikke kan få en brombærlikør, kan du også bruge alle andre slags frugtlikører eller sågar en saftevand – så hedder cocktailen blot ikke en Bramble, siger Rolf Bender.

6. Balderdash Gimlet

6cl gin

2cl stikkelsbær

2cl honning with kombu (kombu er tang, kan fravælges)

Stikkelsbær kan du få som marmelade, du kan købe dem på frost eller plukke dem friske henover sommeren. De skal moses, koges op eller tilsættes vand, så det bliver en flydende juice. Og honningen består af 70 procent honning og 30 procent vand (tilføjes kogende, så honningen smelter).

Geoffrey Canilao fra Balderdash fortæller, at han først blander kogende vand med tangen kombu, derefter blander han honningen i. Tangen giver drinken umami og en let saltet fornemmelse. Det mest optimale er, hvis tang, vand og honning kan trække i et par dage.

7. Cosmopolitan

4 cl vodka, der har ligget i lage med citronskriver – kom for eksempel citronskiver i vodkaflasken.

2 cl cointreau

3 cl tranebærjuice

3 cl lime

Greta Ytting fra PS Bar og Grill fremhæver cosmopolitanen som en sikker vinder hjemme i køkkenet - den er lige til at lave, vodkaen kan man have stående med citronskiverne. Man skal derudover huske, at denne cocktail ikke er sød men bitter, siger hun. Hvis man vil blødgøre den en smule, kan man dog putte lidt sukkerlage i.

Cocktailtips fra 5 etablerede bartendere

Bag de 8 tips og 15 cocktails står Hardeep Rehal fra Blume, Geoffrey Canilao fra Balderdash, Daniel Mærsk og Rolf Bender fra Oak Room og Greta Ytting fra PS Bar og Grill.

8. Classic Vodka Coffee Martini

6 cl vand blandet med en espresso dobbelt-shot eller 1-2 spiseskeer instant-kaffe

6 cl vodka

Rør med isterninger.

9. Vanilla Cream Martini

6 cl vand blandet med en espresso dobbelt-shot eller 1-2 spiseskeer instant-kaffe

6 cl vodka

1,25 dl flødeskum

0,5 teske vaniljekorn eller -pulver

2 teskeer rørsukker

Rør med is og top med flødeskum og rørsukker.

LÆS OGSÅ: Spicy hotdogs med kylling, guacamole og salsa

10. Dark and stormy

5 cl mørk rom

Et par dash bitters

Juice fra en halv lime

1 cl sukker eller sukkerlage

Top med ginger beer

Hvis det skal være helt korrekt, skal den mørke rom være en Gosling fra Bermuda. Men det vigtigste er, at den er mørk. Og her er det vigtigt med bitters! Bland alle ingredienserne og top med ginger beer. Ginger ale er ikke lige så godt, men det kan bruges i stedet og for eksempel blandet med en skive ingefær for at få en kraftigere smag frem.

Dark and Stormy er både god til punch og enkelt cocktails. Husk masser af is.

11. 1919 Daiquiri

5 cl god rom

3 cl frisk lime juice

2,5 cl "Runny Honey"

Samme fremgangsmetode som Bees Knees (under gin) blot med en anden spiritus. Drinken kan laves til mange ad gangen og serveres over isterninger.

12. Daiquiri-ish

6 cl rom

3 cl rabarbermarmelade eller opkog af rabarber

3 cl friskpresset lime- eller citronsaft

Brug et stort glas. Bland rabarbermarmeladen eller et afkølet opkog af rarbarber og sukker (eller hvad du foretrækker) med saften fra citrusfrugten. Rør sammen med is – og rør til isen er lidt opløst og glasset er koldt, så er den afbalanceret, fortæller Greta Ytting fra PS Bar og Grill.

13. Hemingway Daiquiri

6 cl mørk rom

3 cl grapejuice

3 cl lime

Grapejuicen må ikke være fra koncentrat, siger Greta Ytting fra PS Bar og Grill. Cocktailen skal være både bitter og syrlig.

14. Punch

1,2 liter af din favorit te

1 flaske mørk rom

0,5 flaske sød portvin

0,5 liter honning

0,5 liter citronsaft

Frugt

Rør det hele godt sammen, og skær en masse forskelligt frugt ud og læg op i punchen sammen med en masse isterninger.

15. En klassisk sour

2 dele din favoritspiritus

1 del citronsaft

1 del sukkerlage

Du bestemmer selv, den samlede mængde - fordel ingredienserne efter forholdet angivet ovenfor.

Dette er den ultimative er grobund til mange kreative variationer af cocktails, fortæller Hardeep Rehal. Ryst blot ingredienserne sammen og server over is. Når du er kommet denne opskrift til livs, kan du begynde at lave variationer ved at tilføje diverse frugter, bær, og urter.

LÆS OGSÅ: Æggepandekage med stærk kylling og hvidkål

LÆS OGSÅ: Edamamehummus

LÆS OGSÅ: Samosa med kål, indisk krydret svinekød og hvidløgsskyr