Dubai: Sådan skal du spise og shoppe
Strande med "sukkersand", kobberrød ørken med vilde kameler, verdens højeste og mest luksuriøse bygninger – og shopping med stort S. Emiraterne har det hele, og forfatteren Rushy Rashid Højbjerg har drømt om et gensyn, siden hun besøgte landet for første gang for 22 år siden. Denne gang tog hun mand og børn med – her fortæller hun, hvordan det gik.
For 22 år siden var jeg på familiebesøg til Emiraterne, fordi min faster dengang boede i Dubai. Jeg tabte mit hjerte til det skønne og kontrastfyldte land, der endnu ikke havde gjort sig særligt bemærket blandt almindelige danskere. Ud over de orientalske basarer og moderne shopping malls gjorde den smukke natur et stort indtryk på mig. Et af de billeder, der den dag i dag dukker op for mit indre øje, er af den kuglerunde orange sol, der gik ned over det kobberrøde sand.
Siden dengang har Emiraterne slået sig op som moderne metropoler med massiv turisme, shopping og skyskrabere. Men der er jo meget andet end skyskrabere, så jeg er klar til et gensyn. Og mine børn kan have godt af andre ferieoplevelser end blot at plaske rundt i en pool. Min mand er lidt skeptisk. Han forbinder ikke umiddelbart Dubai med ferie og afslapning. Men jeg får lokket ungerne med på ideen ved at love dem, at de både vil komme på badeferie og en tur op i verdens højeste bygning, og så er sagen afgjort. Vi er tre mod en.
Jeg falder for et resort blot 45 minutters kørsel fra Dubai, i det fjerdestørste Emirat kaldet Ras Al Khaimah. Al Hamra Fort Hotel og Villas by Hilton virker som et sted, hvor vi kan slappe af i rolige omgivelser.
LÆS OGSÅ: 5 unikke spisesteder i Firenze
Sukkersand og skønhedsbehandlinger
Fra vores hotelværelse er der bare 200 meter til stranden, og ungerne løber derned med det samme."Hvor er det noget fint "sukkersand", mor!" udbryder Mimi. Adam er mere interesseret i, om han kan dykke efter mønter i poolen.
På forhånd har jeg frygtet, at Ras Al Khaimah vil være fyldt med briter eller britiske indere/pakistanere, fordi rigtigt mange indere og pakistanere – som jeg – har familiemedlemmer i Emiraterne. Men jeg bliver overrasket over at høre russisk, svensk, italiensk og tysk omkring poolen, der er omgivet af små, lækre caféer og restauranter med mad fra hele verden.
LÆS OGSÅ: USA: Tag til afslappende Santa Monica
Vi mærker ikke meget til, at vi befinder os i et traditionelt muslimsk land. Ved caféerne ses ganske vist burkaklædte kvinder, men både på stranden og ved poolen ses folk med bikinier og badebukser – og bevæger man sig væk fra badeområdet, bliver man bestemt, men venligt, gjort opmærksom på at dække skuldre og knæ til.
Alkohol kan købes og nydes på hele resortets område, på natklubber og barer, lige så tosset man vil. Dog er det ikke velanset at fulde sig og slet ikke i det offentlige rum.
Der er masser af muligheder for aktiviteter og wellness på hotellet. Den fine 18-hullers golfbane venter på, at man tjekker den ud. Det samme gør skønheds- og negleklinikken. Og på stranden kan man få massage i et afkølet rum.
Da vi rejser hjem igen, er vi enige om, at det bliver en af de ferier, vi virkelig kommer til at mindes og tale om. Vi har oplevet det bedste, Ras Al Khaima og omegn kan byde os. Men der er så meget mere. Og Dubai skriger på mig. Jeg MÅ tilbage. Men næste gang bliver det på en ren shoppingtur med tøserne.
LÆS OGSÅ: Lad op med yogaferie i Thailand
Shopping i Ras Al Khaimah by (RAK)
Cirka 20 kilometer fra resortet ligger Ras Al Khaimah by, hvis gamle bydel med sine hyggelige, snoede gyder er et besøg værd. Der er endnu ikke mange turister, så man kan bevæge sig uforstyrret rundt. De fleste indbyggere i Ras Al Khaimah er etniske emiratiere, og det er også dem, man ser flest af i gadebilledet. I boderne i den gamle bydel finder man indere og pakistanere, der ikke går af vejen for en god handel med snabelsko eller T-shirts, men de er ikke opsøgende. Og det lokale fiske- og grøntsagsmarked bugner af alverdens specialiteter.
Vil man hellere shoppe internationale mærkevarer, findes de i den splinternye Manar Mall. Her ligger svenske H&M, britiske Marks&Spencer, spanske Zara og canadiske Aldo side om side med en række andre internationale mærker, som vi ikke har i Danmark.
De lokale mænd, iklædt hvide kandoura, de traditionelle kjortler, sidder med deres sidste nye isenkram og nyder kaffen. De unge piger stimler sammen om smykkebutikkerne, der ud over smykker også lokker med glimtende covers til mobilerne. Ingen tvivl om, at bling-bling er sagen! Ligesom deres hang til de helt dyre mærkevarer heller ikke er til at tage fejl af. Gucci- og Burberry-tasker hænger skødesløst på skuldrene af pigerne, og på deres fødder ses Louboutin-sko med de karakteristiske røde såler.
Transport: Der går shuttlebusser til byen fra resortet – men du kan også vælge at tage en taxa. Prisen er cirka 40 kr. Den lokale Al Hamra Mall, hvor man kan få dækket de basala behov, ligger kun 10 minutters gang fra resortet.
Manarmall.com, Alhamramall.com
LÆS OGSÅ: Guide: 24 timer i London
Shopping i Dubai
Når man bor kun en times kørsel fra Dubai, er det et must at se byen med verdens højeste bygning, Burj Al Khalifa, og verdens mest luksuriøse hotel, Burj Al Arab, Sejlet.
Inden turistattraktionerne tager vi en gåtur i de små hyggelige gyder i den gamle del af Dubai, hvor jeg også gik for 22 år siden. Boderne er stadig fyldt med krydderier, souvenirs og T-shirts. Og for første gang bliver vi behandlet som turister. Det vælter ind med tilbud om kopiure og kopitasker. Guldbasaren med sine overdådige smykker er bestemt et besøg værd, men guldprisen er for høj, og det er svært at stå og prutte om prisen på så kort tid. Men smukt og lokkende ser det ud.
Går man efter mærkevarer i den dyre ende, som Gucci, Rado, Dior eller YSL, Louboutin, Cacharel, skal man enten sætte kursen mod Dubai Mall – kendt som verdens største indkøbscenter, der ligger ved foden af Burj Al Khalifa – eller tage ud til Mall of Emirates, der også kan prale af at have en indendørs skipist.
Transport: Vi tog bussen til Dubai, men en taxa koster kun 200 kr. – køreturen tager ca. en time. Desuden kører der shuttlebusser direkte til Dubai Mall fra de fleste hoteller.
Thedubaimall.com, Malloftheemirates.com
Det skal du spise i Ras Al Khaimah
Der er mange lækre lokale restauranter, hvis man tør bevæge sig ud i de smalle gader i RAK by. Det emiratiske køkken minder meget om det libanesiske med retter som shawarma, falafel, taboule og hummus, som nydes med friskbagte fladbrød. Man kan også vove sig ud i den lokale emiratiske specialitet – en risret kaldet Al Machboos, som består af kød, løg, krydderier og tørrede citronskaller.
Ellers kan man roligt spise på en af "folkerestauranterne" i RAK, hvor både det indiske, thailandske, libanesiske og filippinske køkken er repræsenteret. Har man en sød tand, er kagerne et must på Shakespear & Co., som ligger i Al Hamra Mall, tæt på resortet.
Verdens højeste tårn
Burj Al Khalifa er 828 meter højt og overtog rangen som verdens højeste bygning, da det stod færdigt 4. januar 2010. Lige siden har det været en kæmpe turistattraktion. Sørg for at bestille billetterne på forhånd. Det koster kun 100 dirham pr. næse (ca. 150 kr.). Ellers risikerer man at blive mødt med udsolgtskilt – resten af ugen. Dog kan man springe køen over, hvis man vil betale 400 dirham pr. næse.
Det tager 15 minutter at nå frem til elevatoren, der skal føre os op i tårnet.Turen op til 124. etage tager kun et minut, og så er vi rent faktisk kun halvvejs oppe, men alligevel 400 meter over jorden og kan betragte Dubai by i Lego-format. Udsigten er bjergtagende.
LÆS OGSÅ: Guide: Insidertip til Paris
Syvstjernet luksus
Verdens mest luksuriøse hotel, syvstjernede Burj Al Arab eller Sejlet, blev for alvor berømt i Danmark for nogle år siden, da Stein Bagger valgte at stikke af fra sin kone og sine venner herfra. Det imponerende hotel stod færdigt i 1999, og en overnatning koster ca. 6.000 kr. pr. nat. Vi sover fint på vores resort, men sætter os for at opleve hotellet indefra. Allerede i forhallen taber vi kæben. Guld og glimmer skinner i øjnene alle vegne. Overdådige spejle og friske blomsterdekorationer ses overalt. Og vandstrålerne i det smukke springvand i forhallen opfører en smuk dans i takt med lyset.
Man behøver ikke at bo på stedet for at nyde udsigten og et par drinks 200 m oppe i toppen af Sejlet på Al Muntaha restauranten. Men der er børnene ikke velkomne, så vi bestiller bord til high noon tea på den japanske Junsui restaurant, som viser sig at være en udsøgt 7-retters menu med det bedste fra det japanske køkken til kun 275 dirham pr. næse for voksne og det halve for børnene.
Men husk endelig, at der er dresscode. Tennissko og T-shirts er bandlyst.
Jumeirah.com/en/Hotels-and-Resorts/Destinations/Dubai/Burj-Al-Arab/
Eventyr i ørkenen
Når man nu er kommet til et land, der er 80 pct. dækket af sand, skal man selvfølgelig på ørkensafari. Flere guidefirmaer udbyder en pakkeløsning, hvor du får mulighed for at køre firhjulstrækker, ride på kamel og spise middag i en beduinlejr.
Dunebashing hedder det at køre råddent i ørkenen. Vi spænder selerne og sætter os til rette, mens den rutinerede chauffør giver os en rutsjetur, vi sent glemmer. De voksne er grønne i hovederne efter anden tur op ad bakken, men ungerne vil have mere. Efterfølgende er der middag i en beduinlejr – lækker grillbuffet med tandoorimarineret kylling, fisk og oksekød. Mens maden anrettes, er der mulighed for kamelridning og souvenirkøb. Mimi og jeg tager forbi hennaboden. Da Adam ser vores fine hennamønstre, vil han også have lavet hennatatovering. Han bliver dog undtagelsen, for den tildækkede kvinde laver kun tatovering på kvinder. Aftenen sluttes af med en opvisning i mavedans.
Pris for ørkensafaripakken:720 kr.
Falkeshow
Beduiner har gennem årtusinder dyrket falkejagt for at skaffe mad i ørkenen. I dag er der stor prestige i at eje falke. På Banyan Tree Resort en times kørsel fra Al Hamra Fort Hotel opdrætter og træner man falke og ugler, som er ejet af lokale emiratiere. Hver aften trænes de fascinerende og kostbare fugle, og de forskellige øvelser er et forrygende show for børn og barnlige sjæle. De unge fugle skal bl.a. oplæres i at jage et bytte i bevægelse, nedlægge det og bringe det hen til træneren. Bagefter er der foto-session, hvor vi får lov at holde de smukke, men farlige rovfugle.
Banyan Tree Resort er i øvrigt kendt for de bedste spaoplevelser i Emiraterne. Men det må jeg have til gode til en senere tøsetur. Banyantree.com/en/al_wadi q