39 tip til trøst
Wraaa, hyyyl, klynk, piv! Det er frustrerende, når du ikke kan finde det magiske touch, der får dit spædbarn til at falde til ro eller tryller smilet tilbage på tumlingens læber. Inspiration til trøst kommer her.
Trøstetip til de 0-1 årige
1. Tjek det basale
2. Op på mors arm
3. Vugge i arme
4. Svøb baby
Du kan næsten se, hvordan det rumsterer i dit nyfødte barns små lemmer. Han er vant til at være tæt omsluttet i din mave, og derfor kan han have brug for hjælp til at få styr på den flagrende krop. Svøb et tæppe tæt om ham – og mærk roen brede sig!
LÆS OGSÅ: Test af bleer
5. Min hånd i din
Stikker den lille i et hyl halvt i søvne, så prøv at holde ham i hånden eller ae ham, mens han bliver liggende i sengen. Det giver ham tryghed, nærhed og hjælp til at slumre ind igen.
6. Gå en tur
Når du vandrer rundt med ynglingen på armen, giver du ham både kontakt og nærhed – og du tilfredsstiller hans behov for at være i bevægelse. Salighed!
7. Slynge eller bæresele
Hjælpemidlerne giver dit barn hele tryghedspakken, samtidig med at den lille krop kommer i bevægelse. Bonus for dig: Du har armene fri til kaffebrygning.
8. Tal beroligende
Din stemme er velkendt, varm og tryg. Når du taler med dit barn, oplever han desuden, at du ser ham og vil ham. Det trøster!
LÆS OGSÅ: 4 veje til en rolig baby
9. Det rette touch
10. Rolig mor
11. Vær forudsigelig
12. Øjenkontakt
Din babys store behov for kontakt tilfredsstiller du rigtig godt med øjenkontakt. Tag den lille op i øjenhøjde, smil, og snak med vidunderet – og se, om ikke tårer bliver forvandlet til ‘agy’.
LÆS OGSÅ: Find den slynge der passer til dig
13. Syng
Din stemme er ren tryghed, og den bliver endnu mildere og blødere, når du synger. Desuden er sang i sig selv noget positivt, og det smitter af på den lille, ulykkelige trold.
14. Mozart-effekten
De rolige vibrationer fra afdæmpet musik påvirker dit barns sindsstemning, og nogle taler endda om ‘Mozart-effekten’: At små børn bliver helt salige ved lyden af Mozarts symfonier.
15. Mors duft
Klynker dit barn i søvne? Prøv at lægge en af dine T-shirts eller en stofble, der dufter af dig, ned i babysengen. Duften af mor er ufortyndet tryghed og trøst.
16. Skift person
Din baby kan mærke, når du er udkørt. Derfor kan det være en befrielse for jer begge, at du giver trøstetjansen videre til en anden (mindre træt) voksen, som dit barn er tryg ved.
LÆS OGSÅ: Test – Hvilken type er din baby?
17. Læg baby fra dig
18. Skab ro
19. Skærm dit barn
20. Styr på kroppen
Trøstetip 1-2 år
21. Skift fokus
Der skal ikke meget til at aflede din etåriges opmærksomhed. Stikker han i et hyl, fordi han ikke vil have jakke på, så sig ‘kom, så går vi ud og ser, om vi kan finde katten ude på vejen’.
22. Anerkend
Bissen går i flitsbue ved synet af tandbørsten. Sig ‘jeg kan godt se, du synes, det er træls at få børstet tænder. Men vi skal lige klare det, så læser vi godnathistorie bagefter’.
23. Vis, hvad han gerne må
Han bliver tosset, fordi han ikke må pille bøger ud af bogreolen. Lav en hylde med hans egne bøger, og vis ham, at her må han pille – alt det han vil!
24. Mor er her
Det lille sind bearbejder mange indtryk om natten, og du kan opleve, at din etårige vågner med et skrig. Læg en beroligende hånd på hans mave, og fortæl, at du er lige her. Er det ikke nok, så tag ham op, og gå en lille tur.
LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Bamse – dit barns bedste ven
25. En ven i nøden
26. Tag ham vækfra situationen
27. Skab ro
28. Vær tydelig
Trøstetip 2-3 år
29. Gå væk fra den lille hystade
30. Brug humor
31. Vent med kropskontakt
32. Tag konflikteni opløbet
Ved du af erfaring, at dit barn får et flip, hvis han ikke får lov at åbne døren selv, så vær på forkant næste gang, I står foran hoveddøren. Lad den lille hånd trykke håndtaget ned, og se stolthedens smil brede sig!
LÆS OGSÅ: Trodsalder – jeg vil, jeg vil, jeg vil
33. Begræns ordstrømmen
Når bølgerne går højt i det lille væsen, så hold dit budskab helt kort. Drukner du ham i ord, bliver han bare forvirret og endnu mere ude af den.
34. Vælg dine konflikter
I stedet for at være over dit barn hele tiden, så vælg de vigtigste kampe. Måske er det okay, at han går til og fra middagsbordet – mens du ikke lader ham slippe for at få cykelhjelm på.
35. Indrøm din fejl
Helvede bryder løs, fordi du har hældt mælk i lillemandens glas. Det vil han jo selv! Sig ‘det var dumt af mig, du kan jo sagtens selv. Nu får du et nyt glas, og så hælder du selv op’.
36. Gør noget uventet
Han skriger, at han ikke vil have sko på. I stedet for at køre stemningen yderligere op ved at råbe ‘tag så de sko på!’, så prøv at hviske: ‘Jeg vil gerne have, at du tager skoene på’.
LÆS OGSÅ: 25 ting ved børn, der gør dig til et gladere menneske