Familieliv

En familie tester: Hjælp os til sundere madvaner

Sent hjem fra job med sultent barn, og så smækker mor da lige en lækker fiske-porre-gratin sammen … Not! Vi sendte familien Tjellesen-Little til en diætist for at få tips til, hvordan de nemt og hurtigt kan få en sundere hverdag med sundere madvaner.

Faktaboks

Mor: Camilla, 37 år, freelancejournalist og pr-konsulent.

Far: Kris, 30 år, bioanalytiker.

Barn: Lily, 2 år og bliver snart storesøster

Trænger jeres familie også til at få hanket lidt op i jeres madvaner, og få inspiration til en sundere hverdag? Så læs familien Tjellesen-Littles ugedagbog, og læs diætistens gode råd.

Faktaboks

Anne W. Ravn er klinisk diætist på Aarhus Universitetshospital. Hun har skrevet flere bøger om sund kost til børnefamilier. Også kendt fra DR-serien By På Skrump. Har tre børn på 8, 12 og 22 år.

Familiens kostdagbog

Mandag

Kris tager tidligt på arbejde, han når kun en kop kaffe. Jeg står op sammen med Lily ved syvtiden, og vi spiser havregrød lavet på sødmælk og vand med blåbær og honning. Lily er en lille spinkel pige, så hun har brug for alle de kalorier, hun kan få. Derfor får hun også stadig en smørklat på grøden. Fordi jeg ikke orker at have gang i to gryder, laver jeg – som et kompromis – grøden med 50/50 mælk og vand.

Jeg er gravid i syvende måned og er bare konstant sulten, så jeg får mig en formiddagssnack – en portion cheerios med sødmælk og vindruer. Jeg burde virkelig købe letmælk til Kris og mig selv, men glemmer det tit. Senere har jeg frokostmøde på café, hvor jeg får en lækker brunchmenu. Kris spiser i kantinen på arbejdet, og Lily får rugbrødsmadder i dagplejen.

LÆS OGSÅ: Guide: 10 tips til sunde aktiviteter for hele familien

Til aften laver jeg græskarsuppe med suppenudler og ristet rugbrød. Lily er noget skeptisk over for suppen, men fisker nudlerne op og spiser dem og rugbrødet. Da vi har puttet Lily, finder Kris en bøtte is i fryseren, som vi spiser sammen foran fjernsynet. Ups!

Tirsdag

Den sædvanlige morgenrutine, i dag med rosiner og tørrede æblestykker i grøden, da jeg har glemt at købe frugt. Tidlig frokost – to fuldkornsboller med ost og leverpostej. Jeg huskede letmælken, da jeg købte ind i går, så min skål cheerios bliver mindre fed i dag. Jeg snupper en banan til eftermiddagssnack.

Aftensmaden er fiskefrikadeller – købt færdiglavede, da vi kommer sent hjem fra børnegymnastik – med remoulade, kogte kartofler og broccoli. Er slemt lakrids-syg til aften, så går i slikskuffen (ja, sådan en har vi. Indrømmet!) i løbet af aftenen.

Onsdag

Prøver noget nyt til morgenmad. Mysli med hindbær og mælk (sød til Lily, let til mig). Stort hit! Samme frokost som tirsdag – smagte nu så godt. Lily og jeg spiser et par kiwier, da jeg har hentet hende i dagplejen. Aftensmaden er et sikkert hit hos Lily og derfor ofte på menuen: Medisterpølse med kartoffelmos, broccoli, gulerødder og løgsovs.

LÆS OGSÅ: Opskrifter: Mad til 2 dage

Torsdag

Tilbage til havregrøden. Nu med hindbær og honning. Jeg drikker formiddagskaffe med min mor efter min jordemorkonsultation. Det involverer en ostemad og en romkugle. Ups igen! Min frokost er et stykke rugbrød med leverpostej og agurk og en grovbolle med smøreost. Lily og jeg får en banan hver om eftermiddagen.

Aftensmaden er en af mine yndlingsretter fra kokken Jamie Oliver, til når det skal gå lidt stærkt og være nemt: Pasta carbonara med ærter. Altså pastaskruer med bacon, æg, fløde, parmasanost og ærter som alibi-grønt.

Fredag

Morgenmad og frokost er det samme som dagen forinden. Kiwi som eftermiddagssnack. Til aften får vi kyllingefileter i hjemmelavet barbecuemarinade med ovnbagte pastinakker, persillerod, gulerødder og rødbeder. Der skulle egentlig også have været kartofler til, men vi var løbet tør. Manglen på kulhydrater gør mig sulten senere på aftenen, hvor jeg snupper en skål havregryn med letmælk.

Lørdag

Lily og jeg får en lille skål havregrød, da vi står op, og lidt senere spiser vi alle sammen grovboller med ost og marmelade. Vi spiser rugbrød sammen til frokost – med leverpostej, torskerogn og smøreost. Besøger min mor om eftermiddagen, hvor vi får hjemmebagte boller og is. Mormor forkæler altid Lily!

Kris er englænder, og til aftensmad laver han en af sine hofretter fra sit hjemland: Beef and ale stew med kartofler og grønne bønner. Mums! Til aften går Kris og jeg i slikskuffen igen og finder chokolade og lakridser frem.

Søndag

Lily får en lille skål mysli, da hun står op, og vi spiser grovboller med ost og marmelade sammen bagefter. Om formiddagen finder Lily selv med en pakke rosiner i skabet. Hun ved præcis, hvor de gode ting er! Til frokost får vi rugbrød med kalkunbryst, leverpostej og smøreost. Efter Lilys middagslur bager vi æble-cupcakes sammen. Der ryger en del æble (og dej!) ned imens, og bagefter nyder vi en kage hver.

Til aften har Kris købt steaks, som vi får med flødekartofler, broccoli og gulerødder. Lily spiser ikke meget kød, men kartofler og grønsager ryger fint ned. Efter at Lily er puttet ryger der liiige en cupcake mere ned.

Se diætistens råd til familien hér!

LÆS OGSÅ: Opskrifter: 5 sunde aftenfavoritter