Fødsel: Sådan ser en nyfødt ud
Den klump, du får op på maven efter din fødsel, er sikkert ikke den silkebløde og yndige baby, du har forestillet dig. En nyfødt er nemlig sjældent noget kønt syn. Forbered dig blandt andet på langt hoved, fosterfedt, hår på ryggen og hævede kønsorganer.
Hoved
I løbet af fødslen har barnets hoved formet sig efter dine bækkenknogler. Panden kan derfor være flad, baghovedet langt, næsen skæv eller flad, og ørerne foldet sammen.
Et spædbarns kranium er blødt, så det kan give efter og forme sig undervejs gennem den trange fødselskanal. Er du førstegangsfødende, er det normalt, at baby er lidt lang eller skæv i hovedet.
Det skyldes, at den første fødsel tit varer længere end senere fødsler. Børn, der fødes hurtigt, har typisk et forholdsvis rundt hoved, når de ankommer, fordi hovedet ikke i samme omfang har skullet tilpasse sig fødselvejen.
Hvis dit barn tages med sugekop, kan der være en forhøjning på hovedet dér, hvor sugekoppen har siddet fast. Forhøjningen forsvinder efter nogle timer.
Øjne
Babys øjne kan være hævede, særligt hvis fødslen er gået stærkt. Hævede øjenlåg kan se voldkomme ud, men de forsvinder normalt helt inden for ganske få dage. Barnet kan også have pus i øjnene, når det bliver født. Det kan du vaske væk med et stykke rent vat.
Form
Lige efter fødslen kan barnet virke ‘krøllet’ eller sammenklemt. I løbet af de første dage, hvor baby får masser af plads at boltre sig på, retter kroppen sig ud. Et barn, der har ligget i livmoren med benene op over hovedet, skal typisk bruge nogle dage, før det har vænnet sig til at strække benene ud.
Hud
Barnet er vådt og fedtet, når det kommer ud. Fosterfedt er den bedste beskyttelse mod alle de påvirkninger, baby udsættes for i livmoren. Fosterfedtet trækker ind i huden en times tid efter fødslen.
Der kan dog sidde lidt tilbage i nogle af hudfolderne, for eksempel ved lysken eller under armene. Oftest er nyfødte pæne og rene og ikke – som du måske forestiller dig – smurt ind i blod.
Barnet kan dog have rynket hud og nærmest ligne en gammel mand, når det ankommer.
Forklaringen er, at det har tabt sig den sidste tid inde i livmoren. På samme måde som overvægtige mennesker, der skrumper, giver det løs hud, der fyldes ud igen, i takt med at barnet begynder at tage på
Knopper
Hvis baby får knopper efter fødslen, er det helt normalt. Det skyldes de store forandringer, huden udsættes for, når barnet flytter fra livmoren til verden udenfor. Efter et par dage, når huden har vænnet sig til de nye forhold, vil knopperne forsvinde igen.
Farve
Lige når barnet er født, skal det i gang med selv at trække vejret for at ilte sit blod. Indtil det sker, ser mange nyfødte enten lidt blå eller blege ud. Når lungerne efter et par vejrtrækninger er foldet ud, bliver barnet straks mere lyserødt. Det er en af grundene til, at din jordemor først giver karakterer (den såkaldte Apgar-score) et minut efter fødslen.
Barnets hænder eller fødder er tit let blålige og kolde. Forklaringen er, at kropsdelene længst væk fra hjertet iltes til sidst, når de vitale organer er klaret.
Af samme årsag kan barnets negle være let blålige. Neglenes blå farve forsvinder, når barnet har skreget godt igennem efter fødslen, ofte efter få minutter.
Storkebid
Storkebid er uregelmæssige, røde områder, som ses i panden, nakken og mellem øjnene. De skyldes tynde blodkar, der ligger lige under huden. Storkebid bliver især tydelige, når barnet græder. Efterhånden bliver de mindre synlige og forsvinder til sidst helt. Der kan dog gå op til flere år.
Kropshår
Afhængig af, hvor tæt på terminen barnet er født, har det hår eller dun på kroppen. Det er resterne af de såkaldte lanugohår, som falder af omkring terminstidspunktet. Fødes barnet før terminsdatoen, sidder en del af håret stadig tilbage – som regel ned langs ryggen og fra hovedet ned i panden.
Hænder og fødder
Når barnet er født til tiden, har det fine og tydelige linjer i håndfladerne og på fodsålerne.
Navle
Når navlesnoren er klippet over, sidder der en lille stump tilbage, som er tyk og hvidlig. Den bliver mørkere og mørkere de næste par dage for i løbet af første uge at falde af helt af sig selv.
Fødselssvulst og blodansamling
Den mest almindelige form for hævelse hos nyfødte kaldes en fødselssvulst, selv om det ikke har noget med en svulst at gøre. Det er en hævelse, som opstår, når barnets hoved presses igennem dit bækken. Fødselssvulsten forsvinder normalt i løbet af den eller de første dage. Cephalhæmatom er en blodansamling lige under huden på barnets hoved. Bulen er blød og eftergivelig, men mere afgrænset – og sjælden – end en fødselssvulst.
Bryster
Barnets bryster og området under dem kan være hævede, eller der kan komme lidt mælkeagtig væske ud af dem. Det kaldes heksemælk og skyldes hormonerne østrogen og prolaktin, som dannes i store mængder i din krop under graviditeten og overføres til babys blod.
Kønsorganer
Som brysterne kan barnets kønsorganer være hævede ved fødslen. Det skyldes de hormonpåvirkninger, det er udsat for fra dig. Hævelserne forsvinder i løbet af få dage.
Negle
Børn født over termin har typisk lange negle, mens børn født før tid har kortere negle. Har barnet lange negle, kan du nulre dem af, så det ikke kommer til at kradse sig selv. Først når neglene er blevet hårde, har du brug for en neglesaks.
Kilde: Birgit Thalwitzer, jordemor og indehaver af Jordemoder.dk