15 tips til en glad familie
Hvis din familie og dit parforhold skal fungere med minimale problemer, så skal du selv tage ansvar. Få parterapeutens bedste råd
Synes du også, det vrimler med velfungerende familier blandt vennerne eller på tv? Så kigger man på sin egen familie og tænker “hmm…”
Men din familie kan også sagtens få mere glæde ind i hverdagen – du skal bare bruge nogle gode tricks!
LÆS OGSÅ: 25 ting ved børn, der gør dig til et gladere menneske
Få har fået parterapeut og certificeret sexolog Rikke Thuesen 15 bedste råd til at få en flad familie og godt parforhold.
1. Lav opgaverne sammen
2. Læg planer med hinanden – og hold dem
Mange par har en tendens til ikke at tage aftaler med hinanden lige så alvorligt som dem, vi laver med andre mennesker, og det er en stor fejl. Vi nedprioriterer på den måde samværet med partneren, og det bringer os længere fra hinanden.
LÆS OGSÅ: Ferie uden planer er lykken for dit barn
For eksempel har I en aftale om at tage på planteskole lørdag formiddag, og så ringer nogle venner og spørger, om I ikke vil komme over til kaffe, og så er det nemt at udsætte jeres oprindelige planer, for “det lyder da hyggeligt.”
Tænk i stedet sådan på det, at de aftaler, du har med din partner, ikke bare kan rykkes eller laves om.
3. Lav sjove ting sammen og husk at lege
Husk at få grin og ballade ind i hverdagen! Brug derfor bare et kvarter om dagen, hvor hele familien leger sammen – altså rigtigt leger på børnenes præmisser.
Mange forældre har en tendens til, at det enten er mor eller far, der leger med børnene på skift, men hvis I drager hele familien ind, giver det en sjovere og bedre hverdag. Ikke mindst for børnene.
LÆS OGSÅ: 10 sjove lege – for mor også!
4. Land sammen, når I kommer hjem fra arbejde
Når begge voksne er kommet hjem fra arbejde, så læg jer sammen med ungerne i en seng og tal sammen om, hvordan dagen er gået.
At ligge der og snakke og nusse – bare et kvarters tid – giver nærvær og en følelse af at være en enhed. Og så giver det børnene en dejlig ro, at mor og far ikke løber rundt og ordner praktiske ting, så snart de er hjemme. Hånden på hjertet: Er der noget, der ikke kan vente et kvarter?
5. Respektér grænser og ignorér brok
Desværre har vi en tendens til, at vi ikke respekterer vores partners grænser i samme grad som andre menneskers grænser, og vi har generelt en lavere tærskel for, hvornår vi tager en konflikt med vores partner end for eksempel vores venner.
LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I kriserne
Men faktisk bør man ofte have lidt længere line og helt overskudsagtigt tænke “Nå ja, han har haft en lang dag på kontoret, så han er lidt småtræt” i stedet for straks at vrisse noget surt tilbage. Så kan man altid dagen efter lige sige “Hey, dér i går var du altså lige sur nok” og måske tage en kort snak om det.
6. Vælg dine kampe
Tænk dig om, før du flipper ud. Er det virkelig hensigtsmæssigt at tage en konflikt, når hele familien er på vej ud ad døren, selv om det måske er helt rigtigt, at din kone ikke skulle have sagt ja til et af børnene, når du lige havde sagt nej?
LÆS OGSÅ: Drop magtkampen ved middagsbordet
På samme måde er det en god idé at tænke over det i forhold til børnene, for eksempel i en specifik situation at spørge dig selv: “Ender det her nej med et ja?” Så kan du lige så godt sige ja fra starten, eller endnu bedre: Flytte deres opmærksomhed til noget positivt, der så afleder opmærksomheden fra det, der kunne blive en konflikt.
7. Vend tiden om
Find sammen med din partner ud af, hvad for et liv, I gerne vil leve. Hvad er det vigtigste for jer? De fleste kører tidsplanen med de ting, de har lagt deres hverdag ud fra: Arbejde, sport, vaske tøj, købe ind, gøre rent, lave mad, se familie og venner og så videre, og så “går” resten af tiden til partneren og familien. I stedet bør man sætte sig ned sammen og tænke og tale grundigt om, hvordan man gerne vil have, det skal være.
LÆS OGSÅ: Ulvetimen: 10 tips til trætte børn og voksne
Vil I for eksempel gerne have mere tid med hinanden og børnene, kan det være, at en af jer (eller begge to) skal gå på deltid og dermed give afkald på nogle materielle goder. Det kan også i mindre målestok være for eksempel at ansætte en rengøringsdame, planlægge indkøbene så I kun køber ind én gang om ugen og så videre. Det vigtige er, at I sammen beslutter at tage kontrollen over jeres egen tid – og sørger for at få tid sammen.
8. Nus og kys hinanden
Gør det normalt, at kys, nus og kram mellem mor og far er helt naturligt.Det er en gave til jeres børn, som de tager med sig, når de bliver voksne.Mange af os har aldrig set vores forældre være kærlige ved hinanden, og som resultat er det ikke naturligt – men nogle gange direkte akavet – at vise vores hengivenhed over for andre fysisk.
Tænk blot på: Vi har chancen for at skabe en hel generation, der er langt bedre følelsesmæssigt udviklede, end vi er.Og selvfølgelig skal børnene også have en masse kram!
9. Beslut dig for dit forhold
Du har jo valgt dit forhold, så gå ordentligt ind i det og brug den tid og de kræfter, det kræver. Beslut dig for eksempel for: “I denne uge vil jeg rose min kone/mand hver dag” eller “I denne måned vil jeg tre gange give min kone blomster helt uden grund” – og gør det så, koste hvad det vil. Ofte er det svært at give sin partner opmærksomhed, for “der er jo så meget, der skal ordnes.”
LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn
Når ungerne først er lagt i seng, ligner hjemmet ofte et bombekrater, og så går vi i gang med at ordne praktiske ting, indtil vi falder om på sofaen og falder i søvn. Prøv i stedet, når ungerne er lagt, at stille et æggeur på 30 minutter og aftal, at I speed-ordner – og tænk, at det er okay, at I når dét, I når – og derefter er tiden jeres.
Det er bedre for hele familien med en glad mor og far, selv om det betyder, der ligger en bunke usorterede håndklæder og et unedpakket Ludo end udasede forældre i et pletfrit hjem.
10. Beløn hinanden
Giv anerkendelse og vis glæde over alle de gode ting, din partner og dine børn gør. Relativt små ting som at sige “hvor er det fedt, at du har slået græs/købt ind/smurt madpakker” eller “hvor er det flot, at du har lavet dine lektier helt af dig selv” giver en stor effekt. På den måde viser man positiv opmærksomhed og anerkendelse, og det er noget, vi alle vokser og bliver glade af.
11. Husk voksentiden
Det vil sige: Læg børnene i seng på deres sengetider, så I sørger for at have tid for jer selv. Og selv om børnene måske umiddelbart protesterer, giver det dem en tryghed, at I insisterer på at være sammen jer to alene.
LÆS OGSÅ: 9 ting jeg vil huske, når jeg selv skal være mor
De mange skilsmisser, børnene uvægerligt hører om for eksempel i skolen, kan skabe en utryghed hos børnene, og hvis I insisterer på jeres alene-tid, giver det dem en tryghed og bekræftelse af, at mor og far er sammen. Hvis børn begynder at tvivle, bliver de opmærksomme på forældrenes signaler, og så kan selv et banalt skænderi give utryghed. Så vis, at I to vil hinanden – også alene.
12. Hold kontakten
Når man har en travl hverdag med fuldtidsjob, venner, pligter, børn, familie og så videre, kan vi desværre glemme lige at lægge en føler ud hos hinanden. Tju-bang er der gået tre år, og du aner faktisk ikke, hvordan det for eksempel går på din partners job, hvilket først går op for dig, når du under en middag hos venner overhører ham/hende fortælle om store omrokeringer på arbejdspladsen til en anden end dig.
LÆS OGSÅ: 10 trin: Fra barsel til job
Vi glemmer det så hurtigt, men i virkeligheden handler det “bare” om lige at tage sig tid til at spørge den anden “Hvordan går det?” eller “Hvad går du rundt og tænker på?”
13. Sig til, når…
… du for eksempel er lidt ked af det, synes du er blevet lidt for tyk eller noget helt tredje, der kræver, at du har brug for en smule ekstra omsorg.
Det gælder kort sagt om at turde fortælle om sine behov til sin elskede. På den måde bliver det lettere for din partner at forstå, hvis du har lidt kortere lunte end normalt, men samtidig giver det også ham/hende en chance for at hjælpe dig, ved at give dig det, du har brug for.
14. Tosomhed og sex starter ved morgenmaden
Hvis alt er kaos om morgenen, der lige fyger en sur bemærkning, og I suser ud ad døren, og så ellers ikke har nogen kontakt hele dagen, er det ikke specielt sandsynligt, at I kaster jer frådende over hinanden, så snart I får chancen om aftenen.
LÆS OGSÅ: 9 råd til at få gang i sexlivet igen
Sørg derfor for at få en god morgen, hvor I har bare et par minutter, hvor I lige standser op, giver hinanden et, langt kram og spørger, hvordan den anden har sovet og ønsker ham eller hende en god dag. Og det gælder også dine børn – giv dem lige et par minutter sammen med jer, hvor I bare snakker lidt (og med “snakker” mener vi ikke “børst nu dine tænder,” “hvor er din skoletaske?” og “nu kommer vi altså for sent!”).
15. Gør, hvad du kan
Gider du gå rundt og have dårlig samvittighed og spekulere på, om du egentlig gjorde, hvad du kunne, for at få forholdet til at fungere, hvis det en dag går i stykker? Nej, vel? Og særligt når man har børn, er det virkelig det hårde arbejde værd.
Det er væsentligt at gøre sig klart, at det er dig selv, der har ansvaret for dit forhold. Mange par har en tendens til at lægge ansvaret for dårlige ting over på den anden – “det er også, fordi han altid bla bla bla.” Se i stedet på dig selv: Hvad kan du gøre for, at det bliver bedre?
Fortæl også din partner, hvad du gerne vil have og har brug for og gør, hvad du kan, for at din partner er glad og tilfreds.
LÆS OGSÅ: Bliv lykkelig med dine, mine og vores børn
LÆS OGSÅ: Sådan bliver du en gladere forælder
LÆS OGSÅ: 16 tips til ulvetimen