Få børn til at spise grøntsager

22 tips til at snige mere grønt i maden

Frugt og grønt er sundt for alle, men hvem siger, at ungerne er med på den? Få madekspert Helle Brønnum Carlsens 22 bedste tip til, hvordan du får puttet sund mad ind i alle dagens måltider.

Morgenmad

Faktaboks

Så meget frugt og grønt har dit barn brug for

6 måneder – 3 år

Hvis dit barn er mellem seks måneder og tre år, skal hun ikke spise bestemte mængder frugt og grønt, men blot langsomt vænnes til en stadig større variation af frugt og grønt i kosten. Indtil dit barn er blevet et år, er det desuden vigtigt, at du holder igen med spinat, rødbede, fennikel og selleri, da disse grønsager har et højt indhold af nitrit. For meget nitrit kan få dit lille barns hud til at blive blålig, ligesom det kan få dit lille pus til at kaste op.

4 – 6 år 

Har du en fire-seks-årig derhjemme, skal hun helst have 300 gram frugt og grønt om dagen.

7 år og op

Er dit barn syv år eller ældre, bør hun spise 500 gram frugt og grønt om dagen.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Frokost

6. Du kan pifte dit barns madpakke op med cherrytomater, en stump kogt majskolbe fra gårsdagens aftensmad, strimler af rød snackpeber og agurk. Hold dig til robuste og simple ting pakket hver for sig.

LÆS OGSÅ: Guide: Lav en lækker, sund madpakke til dit barn

Faktaboks

KAMUFLAGE-KØDSOVS

Kom et løg, et fed hvidløg, en courgette, en halv aubergine og fem friske tomater (eller en dåse flåede tomater) op i en foodprocessor, og blend det sammen. Kom olie i en gryde, og steg 250 gram hakket oksekød. Hæld grønsagssaucen i kødet, spæd op med lidt vand, og lad det hele simre lidt. Smag til med krydderurter, salt og peber. Servér med spagetti. Du kan også bruge kødsaucen i en lasagne.

Faktaboks

HJEMMELAVEDE RODFRUGTE-POMFRITTER

Skræl rødbeder, kartofler og pastinakker. Skær dem ud som håndskårne pomfritter. Hæld dem i en gryde med kogende vand, og kog dem i 20 sekunder. Tag dem op af vandet med en hulske, og dup dem tørre med køkkenrulle. Put dem i en fryseplastpose med olivenolie og groft salt, og ryst det sammen. Bred det hele ud på bagepapir, og bag i ovnen i cirka 20 minutter ved 225 grader. Servér med dressing af en spiseske majonæse, tre spiskeskeer jogurt naturel, karse, salt og peber.

7. Har du en lille dressing-feinschmecker derhjemme, så pak endelig også en lille bøtte dressing med. Det kan for eksempel være en simpel dressing af olivenolie, citron, salt og peber. Det kan let få flere grønsager til at glide ned.

8. Du kan erstatte rugbrødsmadderne med en grovbolle med hjemmelavet tapenade af olivenolie, soltørrede tomater, salt og peber og et stykke godt skinke eller lignende ovenpå.

9. Et hit i madpakken er en god hjemmelavet hummus. Den kan holde sig i en uge i køleskab og kan bruges på både rugbrød og grovboller samt som dressing til grønsagsstave. Børnevenlig hummus Udblød, og kog kikærter. Hæld vandet fra. Blend kikærter med hvidløg og græsk jogurt. Smag til med salt, peber og citron. Men nedton den sædvanlige spidskommen, da den smag skræmmer de fleste børn væk.

Eftermiddagssnack

En familie tester: Hjælp os til sundere madvaner

Aftensmad

16. Invitér dit barn med til indkøb og madlavning, så bliver han mere interesseret i at smage på maden. Om ikke andet så i hvert fald undervejs, mens I tilbereder den. Og det er jo også en slags begyndelse.

17. Prøv at spørge dit barn ‘hvilke tre rodfrugter synes du, at vi skal lave pomfritter af i dag?’ Så får han medindflydelse på aftensmaden, uden at du får givet ham valget, at sige ja eller nej til grønsager. Det bliver blot et spørgsmål om hvilke grønsager. Du kan gentage det samme, når det gælder salaten ‘hvilke ting synes du, at vi skal komme i salaten i dag?’

18. Endelig er der det velkendte fif med at kamuflere grønsagerne i maden. Det vil sige superfint snittede løg i frikadellerne eller superfint revet gulerod, courgette, aubergine eller græskar i kødsaucen.

19. Lad endelig være med at hælde dressing ud over det hele. Det kan de færreste børn lide. Kom dressingen på portionsvis efter ønske.

20. Du skal holde dig fra at prøve at skjule grønsager med stærk smag såsom rødbeder, pastinak eller fennikel. De vil smage for meget igennem.

21. Efterhånden som dit barn bliver ældre, kan du begynde at gøre grønsagerne synlige uden dog at lave dem til store hestebidder. For dit barn skal også med tiden gøres bevidst om, hvad han putter i munden.

22. Spis gerne frugt til dessert – fint anrettet på en portionstallerken for eksempel med frugter i farver, der passer godt sammen, kan det blive en rigtig lækkerbisken!

LÆS OGSÅ: Få inspiration til hverdagsmaden med Vores Børns Madplan

LÆS OGSÅ: Opskrift: Kikærtepandekager med bagte grøntsager