22 tips til at snige mere grønt i maden
Frugt og grønt er sundt for alle, men hvem siger, at ungerne er med på den? Få madekspert Helle Brønnum Carlsens 22 bedste tip til, hvordan du får puttet sund mad ind i alle dagens måltider.
Morgenmad
Frokost
6. Du kan pifte dit barns madpakke op med cherrytomater, en stump kogt majskolbe fra gårsdagens aftensmad, strimler af rød snackpeber og agurk. Hold dig til robuste og simple ting pakket hver for sig.
LÆS OGSÅ: Guide: Lav en lækker, sund madpakke til dit barn
7. Har du en lille dressing-feinschmecker derhjemme, så pak endelig også en lille bøtte dressing med. Det kan for eksempel være en simpel dressing af olivenolie, citron, salt og peber. Det kan let få flere grønsager til at glide ned.
8. Du kan erstatte rugbrødsmadderne med en grovbolle med hjemmelavet tapenade af olivenolie, soltørrede tomater, salt og peber og et stykke godt skinke eller lignende ovenpå.
9. Et hit i madpakken er en god hjemmelavet hummus. Den kan holde sig i en uge i køleskab og kan bruges på både rugbrød og grovboller samt som dressing til grønsagsstave. Børnevenlig hummus Udblød, og kog kikærter. Hæld vandet fra. Blend kikærter med hvidløg og græsk jogurt. Smag til med salt, peber og citron. Men nedton den sædvanlige spidskommen, da den smag skræmmer de fleste børn væk.
Eftermiddagssnack
En familie tester: Hjælp os til sundere madvanerAftensmad
16. Invitér dit barn med til indkøb og madlavning, så bliver han mere interesseret i at smage på maden. Om ikke andet så i hvert fald undervejs, mens I tilbereder den. Og det er jo også en slags begyndelse.
17. Prøv at spørge dit barn ‘hvilke tre rodfrugter synes du, at vi skal lave pomfritter af i dag?’ Så får han medindflydelse på aftensmaden, uden at du får givet ham valget, at sige ja eller nej til grønsager. Det bliver blot et spørgsmål om hvilke grønsager. Du kan gentage det samme, når det gælder salaten ‘hvilke ting synes du, at vi skal komme i salaten i dag?’
18. Endelig er der det velkendte fif med at kamuflere grønsagerne i maden. Det vil sige superfint snittede løg i frikadellerne eller superfint revet gulerod, courgette, aubergine eller græskar i kødsaucen.
19. Lad endelig være med at hælde dressing ud over det hele. Det kan de færreste børn lide. Kom dressingen på portionsvis efter ønske.
20. Du skal holde dig fra at prøve at skjule grønsager med stærk smag såsom rødbeder, pastinak eller fennikel. De vil smage for meget igennem.
21. Efterhånden som dit barn bliver ældre, kan du begynde at gøre grønsagerne synlige uden dog at lave dem til store hestebidder. For dit barn skal også med tiden gøres bevidst om, hvad han putter i munden.
22. Spis gerne frugt til dessert – fint anrettet på en portionstallerken for eksempel med frugter i farver, der passer godt sammen, kan det blive en rigtig lækkerbisken!
LÆS OGSÅ: Få inspiration til hverdagsmaden med Vores Børns Madplan
LÆS OGSÅ: Opskrift: Kikærtepandekager med bagte grøntsager