Op til mor – eller gå selv?

Op til mor – eller gå selv?

Fra 1 årsdagen kommer der fart på motorikken, og snart kan dit barn gå, løbe, hoppe og kravle på trapper. Men hvor meget kan du forlange af din baby, som hellere vil bæres eller sidde i klapvognen end at gå selv?

10 tip til at komme op at gå

  1. Gør gåturen til en leg. Gå på line på fortovet, eller leg fangeleg hele vejen til vuggestuen.
  2. Tag plastikscooteren eller den trehjulede med på tur, og lad fartbøllen slå sig løs. Fra to- til toethalvtår er løbecyklen et godt redskab, som sender jer flyvende mod målet og styrker dit barns balance.
  3. Inddrag tumlingen i dine daglige gøremål som at dække bord, tømme opvaskemaskine og fylde vaskemaskine.
  4. Giv barnet en lille kost og en vandkande, og lad junior lege arbejdsmand i haven.
  5. Lad dit barn kravle op og ned ad dig, mens du holder den lille akrobat i hænderne.
  6. Spil ‘badminton’ med en ballon og en fluesmækker.
  7. Sæt dansemusens favoritsang på, og tag en svingom i stuen.
  8. Læg en stor pude, madras eller sækkestol på gulvet, og lad dit barn hoppe fra sofaen og ned på det bløde underlag.
  9. Kast med ærteposer, som er nemme at gribe for små hænder. Poserne kan også balanceres på hovedet.
  10. Slå kolbøtter. I etårsalderen skal dit barn have hjælp til at komme rundt, men med træning kan badutspringeren selv allerede fra sin toårsfødselsdag. 

Du er fast besluttet på, at det skal være slut med at lege pakæsel på dit barns vegne. Ungen er jo et rent energibundt, og den halve kilometer til dagplejen virker som en mere end overkommelig distance for de små ben – og det er jo så sundt at gå. Men der går ikke mere end to minutter, før den lille trold rækker armene i vejret med et ‘op til mor!’

Det kan være svært at forstå, hvorfor tumlingen ikke er helt ekstatisk over at få lov at bruge sine nye færdigheder ved enhver lejlighed. Men faktisk passer en gåtur i voksenforstand slet ikke til den lilles motorik, forklarer børnefysioterapeut Metteemilia Nørregaard.

LÆS OGSÅ: Op at gå: 7 sjove udfordringer

– Dit barns naturlige bevægelsesmønster er at skifte mellem at gå forlæns, baglæns og til siden, småløbe og stoppe op for at kigge på noget interessant, forklarer hun.

– Derfor er det meget kedeligt at gå pænt ved siden af dig. Når dit barn mærker, at du skynder på det og vil have det til at gå på en bestemt måde, vil det hellere op i klapvognen eller bæres, fortsætter hun og understreger, at kravet om at komme op ikke altid er et udtryk for, at barnet ikke magter udfordringen fysisk.

Træn bentøjet

Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn

Skab succesoplevelser

Motorik: Få en sund balance

Parkér kareten

Brug for en pause

Indimellem slipper de små batterier selvfølgelig op. Det kan være svært at vurdere, hvornår det sker, for på en sjov legeplads synes barnet at have uanede mængder af energi, mens mere kedelige fysiske strabadser kan få trætheden til at lyse ud af de små øjne.

Faktaboks

Så langt kan dit barn gå
  • 1 til 1½ år:Gå usikkert cirka en kilometer, kravle op ad trapper, køre på plastikscooter, hjælpe med at tage ud af opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler, dække bord, vande blomster.

  • 1½ til 2 år:Gå retningsbestemt, køre på trehjulet cykel, kravle baglæns ned ad trapper, sparke til fodbold, hoppe med flade fødder, hvis du holder i begge hænder.

  • 2til 2½ år:Gå cirka to kilometer, slå kolbøtter, gå op og ned ad trapper med støtte, køre på løbecykel, kaste en bold retningsbestemt.

  • 2½ til 3 år:Gå cirka tre kilometer, gå op og ned ad trapper selv, løbe uden at falde, hoppe på flad fod uden støtte.Gør gåturen sjov for din tumling ved at have god tid til at stoppe op, undersøge og snakke om tingene på jeres vej.

Dit barns reaktion over for spændende ting i omgivelserne er en god indikator for, om lilleputten rent faktisk er udkørt. Nægter junior det ene øjeblik at gå, mens ungen det andet øjeblik løber hen i vejkanten for at nærstudere en blomst, er der højst sandsynligt mere at give af. Men kan end ikke synet af en kat eller en hund få de små lemmer til at spjætte af begejstring, tyder alt på, at der er totalt udsolgt. Og så er det selvfølgelig okay at give den lille en pause fra de motoriske anstrengelser.

LÆS OGSÅ: Vi tester gåvogne

LÆS OGSÅ: “Men de andre kan jo kravle…”

LÆS OGSÅ: Derfor hitter kravlegården