Nu tænketank skal stoppe madspild

Sådan vil Selina Juul bekæmpe madspild i hele verden

En dansk tænketank, der skal bekæmpe madspild på verdensplan, ser formentlig dagens lys i 2015. En af initiativtagerne bag er Selina Juul, der siden 2008 har stået i spidsen i kampen om at mindske danskernes madspild. Initiativet er ikke det eneste vi ser i en tid, hvor flere tendenser i den retning strømmer frem.

Selina Juul har siden 2008 stået i spidsen i kampen om at mindske danskernes madspild med forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad. I 2013 vandt hun ALT for Damernes kvindepris for at have gjort en 'bemærkelsesværdig personlig indsats i kampen mod madspild'. Nu er hun en af initiativtagerne bag en global tænketank, der skal bekæmpe madspild på verdensplan. Til hjemmesiden Foodculture.dk forklarer hun, hvorfor det er vigtigt at samle viden på tværs af landegrænser:

- Der findes enormt meget viden om madspild rundt om i verden, men meget af det bliver ikke udnyttet effektivt. Når nogen har 50 pct. madspild i Island, kan den viden måske udnyttes på et hospital i Indien, og det er netop ideer og viden, der skal være substansen i tænketanken.

Tænketanken, der bliver den første af sin slags, bliver en åben platform på tværs af politiske og organisatoriske tilhørsforhold, der skal indsamle viden og udvikle handlingsplaner, for på måde at blive stærkere i den globale kamp mod madspild.

- Jeg har virkelig ledt efter lignende eksempler i verden, men de findes ikke, så tænketanken bliver ikke bare Danmarks, men verdens første tænketank, der udelukkende fokuserer på madspild, forklarer Selina Juul til Foodculture.dk.

Tænketanken følger i strømmen af initiativer der skal sætte fokus på - og bekæmpe madspild. Miljøstyrelsen anslår, ifølge Tv2.dk, at den danske detailhandel hvert år smider 303.000 tons mad ud, der ikke fejler noget.

Det høje tal har fået Folkekirkens Nødhjælp, fødevareBanken og Dansk Supermarked til at gå sammen om at åbne et nyt supermarked, ReFood på Nørrebro, hvor der vil blive solgt mad, der eksempelvis har overskredet sidste salgsdato, men som ikke fejler noget. Projektet venter stadig på godkendelse, men håber, ifølge Tv2.dk, at kunne slå dørene op i 2015. Udover at mindske madspild vil supermarkedet samtidig give folk, med mindre rådighedsbeløb, mulighed for at købe almindelig supermarkedsmad 50-60 % billigere - og lave overskud til at hjælpe nogle af verdens fattige.

LÆS OGSÅ: Selina: "Du har magten til at stoppe madspild"

Selina Juuls tips til at undgå madspild

- Uundgå impulskøb ved at skrive en indkøbsseddel og holde dig til den.

- Brug dine rester i stedet for at smide dem ud og købe nye madvarer. Halvtrætte grøntsager kan f.eks. bruges i en ovn- eller gryderet.

- Tag lidt mindre, næste gang du står ved buffeten i kantinen. Ofte fylder vi tallerkenen til randen, selvom vi godt ved, at vi muligvis kommer til at levne halvdelen.

LÆS OGSÅ: Sådan stopper du madspild