Forstå din babys reflekser
Dit barn fødes med et sæt simple reflekser, som er med til at holde baby i live, indtil hjernens mere komplekse funktioner tager over.
Når du aer dit barn på kinden, har du sikkert lagt mærke til, at den lille vender hovedet mod din hånd og begynder at søge efter brystet, hvilket man ser allerede hos den helt nyfødte baby.
Det er søgerefleksen, der er på spil, og den har dit barn frem til omkring firemånedersalderen.
Refleksen er blot én ud af en række, som dit barn er født med, og som forsvinder i løbet af det første leveår. Reflekserne er automatiske reaktioner, der er genetisk styret og stammer fra dybe dele af dit barns nervesystem.
“Netværk af nerveceller er koblet op med hinanden, så de kan udløse en automatisk reaktion hos din baby,” forklarer neuropsykolog Susanne Freltofte.
“Reflekserne forsvinder, i takt med at dit barns hjerne udvikles, og mere komplekse hjerneområder tager over.”
Sikrer overlevelse
sutterefleksen for, at din baby får mælkLæs videre på næste side …
Små skridt
En anden vigtig refleks er gå-refleksen. Måske har du lagt mærke til, at din baby fra helt spæd kan lave gang-agtige bevægelser, når du holder hende over en plan overflade. Gå-refleksen var vigtig i fostertilværelsen, hvor dit barn, hver gang hun rørte livmorens sider og dine ribben med fodsålerne, skubbede fra, så hun kunne bevæge sig rundt i din mave. Denne aktivitet i livmoren var med til at udvikle din babys balancesans, som spiller en stor rolle for den motoriske udvikling.
Gå-refleksen og det at lære at gå er dog to vidt forskellige ting, forklarer Susanne Freltofte:
“Refleksen er en impuls, der kommer fra rygmarven. At gå rigtigt er en bevidst handling, der kommer fra et andet sted i hjernen.”
Levn fra fjern fortid
Nogle af babys reflekser tjener ikke noget formål i dag. De findes, fordi nogle af barnets gener er tusindvis af år gamle og stammer fra primitive dyreformer. Af en eller anden grund er de ikke forsvundet igennem arternes udvikling.
“Griberefleksen er sandsynligvis et levn fra dengang, mennesket havde pels over hele kroppen, og baby skulle kunne holde fast i sin mors pels, hvis det pludselig blev nødvendigt at flygte,” forklarer Susanne Freltofte. Du kan først forvente, at din baby kan lære at slippe, når hun er tre-fire måneder.
“Inden da kan det være, at du skal hjælpe dit barn med at lukke hånden op. Eller at du ser barnet køre sin hånd langs gulvet, fordi det prøver at få en ting ud af hånden,” fortæller Susanne Freltofte og tilføjer, at det er helt normalt.
Det er ikke alle dit barns reflekser, der forsvinder igen. Nogle ændrer blot karakter. Det er tilfældet med den såkaldte Babinski-refleks, der får baby til at sprede tæerne og samle dem igen, når du rører ved fodballen. Når dit barn er mellem otte og 12 måneder, ændrer Babinski- refleksen sig, så tæerne i stedet peger nedad, når du berører foden.
Dit barn bliver også født med reflekser, der ikke ændrer karakter, og som varer hele livet. For eksempel vejtrækningsrefleksen, der gør, at dit barn – og du selv – ikke selv skal huske at trække vejret. Samt blinkerefleksen, der får mennesker til at blinke med øjnene uden at tænke over det, og som træder også i kraft, hvis lyset er for skarpt, eller noget faretruende kommer tæt på. Andre reflekser, som du og dit barn har glæde af livet igennem, er hoste-, hikke- og nyserefleksen.
Se de 7 medfødte reflekser, der forsvinder igen på næste side …
7 medfødte reflekser, der forsvinder igen
Gribe-refleksen Hvis du presser fingeren mod dit barns håndflade, griber hun fat om din finger. Forsvinder i tre-fire-måneders-alderen.
Gå-refleksen Hvis du holder baby over en plan overflade, laver hun gå-bevægelser. Forsvinder oftest, når dit barn er omkring to måneder, men kan forekomme senere.
Kravle-refleksen Hvis du presser på dit barns fodbalder, når hun ligger på maven, bevæger hun arme og ben, som om hun kravler. Forsvinder i tre-fire-måneders-alderen, men den kan komme igen i seks-syv-måneders- alderen, lige inden barnet lærer at kravle rigtigt.
Moro-refleksen Hvis du holder baby i armene og slipper, kaster hun hovedet bagover, krummer ryggen og griber ud med armene. Denne refleks kan også blive fremkaldt ved pludselige lyde. Forsvinder, når dit barn er seks-syv måneder.
Sutterefleksen Når baby får noget i munden, sutter hun automatisk på det. Forsvinder i løbet af nogle uger, når barnet lærer at sutte bevidst.
Søgerefleksen Hvis du rører babys kind, drejer hun hovedet og åbner munden for at blive ammet. Forsvinder mellem tre og seks måneder.
Tonic-neck-refleksen Når baby ligger på maven, flytter hun hovedet fra underlaget og ud til siden, så hun ikke bliver kvalt. Forsvinder omkring seksmånedersalderen.
Dit barns reflekser bliver tjekket af jordemoren, når du har født. Siden bliver de løbende tjekket af sundhedsplejerske og af læge. Er du i tvivl om noget, eller er der reflekser, som ikke forsvinder, så kontakt din læge.
LÆS OGSÅ: Motorik: Tjek de 3 sanser hos dit barn
LÆS OGSÅ: Styrk babys sanser med tumlelege
LÆS OGSÅ: Sådan styrker du babys motorik