Giv din skærmtrold gode tv-vaner
Er du glad for, at junior kan tage en slapper foran kassen – men på den anden side bange for at forvandle arvingen til tv-tosse? Find ud af, hvordan I kan bruge fjernsynet med god samvittighed.
Klokken er 17.30, du er alene hjemme med dit barn, og aftensmaden laver ikke sig selv. Du har valget mellem at skrælle kartofler med en skrigende unge hængende om anklerne – eller snitte grønsager i fred og ro, mens junior hygger sig med Ramasjang.
Du har sikkert prøvet at vælge den sidste løsning. Måske med et strejf af dårlig samvittighed over at lade tv og iPad agere babysitter – du vil jo nødig opfostre en fjernsynsnarkoman, for børn elsker tv og computerspil. Men er det virkelig så slemt at lade husets mindste slå hjernen fra til Rosa fra Rouladegade eller Bamse og Kylling? Overhovedet ikke, mener børne- og familiepsykolog John Halse.
“Hvis dit barn har leget og er blevet udfordret hele dagen, kan det ligesom dig have brug for at koble af med lidt uforpligtende underholdning,” siger John Halse, som mener, at der skal være plads til, at dit barn ‘bare’ får en oplevelse i selskab med tv-og iPad-vennerne.
LÆS OGSÅ: Små børn skal skærmes
Godt fjernsyn stimulerer
Men rent faktisk kan programmer tilpasset dit barns alder ligefrem virke stimulerende på den lille. Et lærerigt program for de mindste er fortalt i et langsomt tempo og har en enkel handling og nogle letgenkendelige omgivelser og figurer, for eksempel klassikeren Kaj og Andrea.
“Historierne er lette at forstå og har en morale. For eksempel lærer dit barn, hvornår Andrea er en rigtig god ven, og hvornår hun er en dårlig ven. Allerede fra omkring et år kan barnet begynde at opfatte moralen i enkelt fortalte historier,” forklarer John Halse.
Hvis du har læring for øje, er det en god idé at se filmen sammen med dit barn. Så kan I snakke om, hvorfor Andrea opfører sig, som hun gør, og du kan forklare situationer, som måske er svære at forstå.
Du skal selvfølgelig ikke forhøre skærmtrolden, som var han til eksamen – enkle kommentarer og spørgsmål til handlingen er nok.
Dér, hvor tv-mediet forvandler sig fra ven til fjende i dit barns liv, er, når det hæmmer dit barns udvikling, eller I bruger det forkert. For eksempel bør du passe på med at lade dit barn se programmer beregnet til unge eller voksne.
“Barnet bliver forvirret over programmer, der skifter mellem tid og sted. Samtidig er tv med rigtige mennesker meget virkeligt for dit barn, som ikke kan skelne mellem det, der sker i fjernsynet, og om far vil gøre det samme lige om lidt,” forklarer John Halse, som opfordrer dig til at vente med at se nyhederne, til spilloppen er lagt i seng – og i øvrigt at tage styring over de ting, dit barn ser i fjernsynet eller på ipad’en.
Det kan du gøre ved at tilbyde barnet at vælge mellem et par af dig godkendte børneprogrammer i stedet for blot at blænde op for Cartoon Network.
LÆS OGSÅ: Begræns børnenes skærmtid: Undgå sure miner med enkle regler
“Når du lærer dit barn at vælge til og fra, undgår du, at det kommer ind i en vane med at gå på ‘kanalrundfart’ og surfe løs og bare se hvad som helst,” siger han.
60-minuttersgrænsen
Også antallet af timer, som barnet tilbringer foran kassen, skal du være opmærksom på.
Selv om dit barn kan blive stimuleret af tv-kiggeriet, vil mediet altid være envejskommunikation, som tager dyrebare minutter fra de aktiviteter, der bør fylde mest: Lege, hvor barnet selv skal tage initiativ, fysisk udfoldelse og samvær med dig og andre børn.
En time om dagen bør være loftet. Du behøver ikke finde æggeuret frem – de 60 minutter har ‘blød bagkant’, hvis yndlingsudsendelsen lige skal være færdig, eller junior har en off day.
“Hvis barnet de sidste tre dage har spurtet rundt ude på vejen med de andre børn, er det okay, at det en dag bare har brug for at se tv et par timer. Det må bare ikke blive sådan, at fjernsyn altid er dit barns foretrukne aktivitet, og at du har svært ved at hive det væk fra skærmen. Så skal du begynde at sætte grænser,” siger John Halse.
Dårlige vaner hænger ved
Du vil sikkert opleve, at hidsigproppen ind imellem stritter imod, når det er tid til at slukke. For at tage toppen af raseriet anbefaler John Halse, at du undgår at efterlade dit barn i et ‘tomrum’, når skærmen går i sort.
Tilbyd en anden mulighed for udfoldelse.
Uanset hvor mange hysteriske anfald tv-stoppet kræver, bør du tage kampen, mens dit barn er lille – det er nemlig langt lettere at tillære gode tv-vaner end at afvænne dårlige.
“Den måde, I gør tingene på derhjemme, sætter spor i dit barns bevidsthed. Hvis det fra helt lille har været vant til, at underholdning og hygge foregår foran skærmen, er der ikke noget mærkeligt i, at det fortsætter med at bruge tv og pc som primær underholdning senere i livet. Og så begynder fjernsynet at udgøre en fare for overvægt og passivitet, for dit barn får hverken motion eller social interaktion foran skærmen,” forklarer børnepsykologen.
LÆS OGSÅ: 7 myter om børns liv foran skærmen
Dit tv-forbrug smitter
Også dit eget forhold til ipad’en og smartphonen bør du kigge efter i sømmene, når målet er give dit barn sunde tv-vaner. Du får næppe held med at begrænse dit barns medieforbrug, hvis den lille ser dig sluge timevis af amerikanske serier hver eneste dag.
Samtidig bør du være opmærksom på, hvornår tv’et er tændt og slukket.
“Hvis fjernsynet kører som baggrundsstøj, vænner du dit barn til, at der altid skal være lyde omkring det, og at det skal kunne skifte fokus mellem flere ting hele tiden. Det er en stor opgave for et lille barn,” siger John Halse, som mener, at du er et godt forbillede ved at koncentrere dig hundrede procent om at spise eller lege med dit barn i stedet for altid at have et halvt øje på tv’et eller telefonen.
På den måde vil junior føle sig værdsat og vigtig – og han vil lære, at der er andre ting i livet end fjernsyn.
LÆS OGSÅ: Børn anbefaler apps: Favoritter til iPad’en
LÆS OGSÅ: Mor på sociale medier: Drømmen om mand, barn og likes
LÆS OGSÅ: Vores Børn tester: Min Bio