Angst

Få ekspertens råd til at takle angst

I denne uges ALT for damerne finder du historien om Sofia Mira, der har overvundet sin angst. Her får du cand.psych.aut. Stine Næsteds råd om, hvordan du som pårørende bedst hjælper et menneske, der er ramt af angst.

Hvad hjælper man som pårørende bedst et menneske, der er ramt af angst?

– Som pårørende er det altid godt at lytte. Sig for guds skyld ikke "pjat med dig" eller "det skal du bare lade være med at bekymre dig om". Hvis personen med angst kunne det, havde han/hun gjort det for længst. Lyt, spørg og prøv at forstå. Og vis selvfølgelig gerne, at du ikke selv tror på de skræmmende forestillinger, personen med angst har. 

– Det er også en god ide at læse om angst og få god, reel viden om angst. Opsøg eventuelt Angst-foreningen eller en anden relevant patientforening, hvor både patienter og andre pårørende sidder klar til at vejlede og lytte.

– Prøv at undgå at tage for meget over og klare alting for den angste. Man kan uforvarende komme til at opføre sig som om, angsten har ret og forstærke det angste menneskes undgåelsesadfærd i forhold til de svære situationer. Støtte til at kunne gøre små fremskridt ad gangen er bedre.

– Hvis din angste pårørende går i terapi, kan du spørge vedkommende, om du må være med som gæst, så du kan se, hvordan behandlingen foregår og få stillet eventuelle spørgsmål til psykologen. Du kan også få en bedre føling med, hvilket tempo, der arbejdes i, og hvilke problemområder, der fokuseres på i hvilken rækkefølge, så du ikke selv kommer til at forvente for meget eller for lidt.

– Tal med din angstramte pårørende og lad vedkommende vide, at du er der til at tale med, når behovet er der. Men respekter også, at vedkommende kan have behov for at tale om noget helt andet og at blive mødt på nogle andre emner end lige "du har jo angst, hvordan går det"?

Stine Næsted kan kontaktes via Kognitivpraksis.dk.

Selvhjælpsbøger om angst og depression:

"Kom stærk ud af din angst" af Lizl Rand.

En personlig historie om ti års angst og forfatterens gode råd til dig, der er angst eller stresset.

"At overvinde bekymring og uro" af Helen Kennerly.

At overvinde bekymring og uro fremlægger en række konkrete grunde til, at uro og bekymringstanker kan tage magten fra os, og bogen anviser på en enkel, overskuelig og direkte anvendelig måde, hvordan man ved hjælp af forskellige kognitive metoder håndterer og overvinder hæmmende og ødelæggende følelser af uro og bekymring.

"Slip bekymringerne" af Irene Henriette Oestrich.

I bogen viser psykolog Irene Oestrich gennem konkrete øvelser og teknikker, hvordan man giver sine tanker et kritisk eftersyn, hvordan man stopper den negative selvsnak, og hvordan man kan skabe optimal trivsel i sit liv.

"Angst" af Jes Gerlach og Esben Hougaard.

Kort og klart beskriver bogen, hvad angst er, og hvordan den behandles. Men også, hvad man selv kan gøre, hvis man er angst eller er tæt på et menneske med angst.

"Angst og angstbehandling" af Esben Hougaard, Raben Rosenberg og Thomas Nielsen.

Bogen sammenfatter den foreliggende viden om angst og angsttilstande på en overskuelig måde. Der redegøres for angstens natur og årsager, for de forskellige angsttilstande og for egnede metoder til behandling af angst.

"Kognitiv behandling af panikangst og socialfobi – en vejledning for klienter og behandlere" af Esben Hougaard.

Bogen byder på en grundig gennemgang af de kognitive behandlingsmetoder. Bogen indeholder også konkrete eksempler, skemaer og træningsøvelser, som kan være en hjælp både for dem, der selv prøver at komme angsten til livs og for dem, der modtager kognitiv terapi for deres angstlidelse.

Læs mere i denne uges ALT for damerne (nr. 38 2013)